Στα 400 ευρώ το επίδομα στήριξης των εργαζομένων

Σήμερα το μεσημέρι θα ανακοινωθεί η δέσμη μέτρων της κυβέρνησης αναφορικά με προβλήματα που ανέκυψαν στη χώρα μας από την εξάπλωση του κορωνοϊού. Όπως ανακοίνωσε και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στο χθεσινό του διάγγελμα, η κυβέρνηση θα διαθέσει δύο δισεκατομμύρια ευρώ για να βοηθήσει τις παραγωγικές δραστηριότητες με προβλήματα λόγω μείωσης του τζίρου, ενώ θα νομοθετηθούν έκτακτα μέτρα που θα δίνουν τη μέγιστη δυνατή ευελιξία, ώστε να διασωθούν θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του κόμβου, το ποσό του μηχανισμού στήριξης που θα λάβουν οι δικαιούχοι εργαζόμενοι από το κράτος λόγω του υποχρεωτικού «λουκέτου» των επιχειρήσεων, ορίστηκε στα 400,00 ευρώ μηνιαίως, ωστόσο σε κάθε περίπτωση πρέπει να αναμένουμε και τις επίσημες ανακοινώνεις των αρμοδίων Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας. Σήμερα θα ανακοινωθούν κι άλλα μέτρα που θα συνδράμουν τις επιχειρήσεις ώστε να πάρουν μια ανάσα από την καταβαράθρωση του τζίρου τους λόγω του μείζονος θέματος του κορωνοϊού που εκτός του ότι προκάλεσε ασφυξία στην οικονομία αποτελεί και μέγιστη απειλή για την υγεία των πολιτών.

Αναφορικά με το ποσό του μηχανισμού στήριξης των εργαζομένων πρέπει να θυμίζουμε ότι βάσει της Π.Ν.Π. της 13/3/2020, ισχύουν τα ακόλουθα:
– Οι επιχειρήσεις-εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, υποχρεούνται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

– Οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις – εργοδότες της παρ. 1, υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που τηρείται για τον σκοπό αυτό στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης της παρ. 1.

– Για την εφαρμογή των ανωτέρω λαμβάνονται όλα τα απαιτούμενα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των υποκειμένων σε όλες τις επεξεργασίες που θεσπίζονται στο παρόν.
– Από τον ανωτέρω ειδικό μηχανισμό στήριξης εξαιρούνται:
α) όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως,
β) όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια,
γ) όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και
δ) οι εργαζόμενοι, των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Κλείνοντας, να τονίσουμε ότι ο κόμβος θα εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλευρό όλων των συναδέλφων, τηρώντας απαρέγκλιτα της αρχές της έγκυρης και έγκαιρης ενημέρωσης χωρίς ψιμύθια και μισόλογα, όπως ανέκαθεν έπραττε. Μέσω του κόμβου ενημερώνεστε σε πραγματικό χρόνο για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας κι αν υπάρχουν, οποιαδήποτε ημέρα της εβδομάδας κι αν προκύψουν. Τις τελευταίες μέρες, λόγω και των καταιγιστικών εξελίξεων η ενημέρωσή σας γινόταν όλο το 24ωρο έτσι ώστε λαμβάνετε πρώτοι τις πληροφορίες που χρειάζεστε. Γιατί, το να λες πως είσαι δίπλα στους συναδέλφους ή ότι παρέχεις ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο πρέπει να είσαι και σε θέση να το αποδεικνύεις εμπράκτως.

Σας ευχαριστούμε για την εμπιστοσύνη!

Read more at Taxheaven: https://www.taxheaven.gr/news/47829/sta-400-eyrw-to-epidoma-sthrixhs-twn-ergazomenwn