Το σχόλιο της Δευτέρας – Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Καλημέρα καλή εβδομάδα.

Κατατέθηκε τελικά την προηγούμενη εβδομάδα για διαβούλευση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο με βασικούς άξονες τη φορολογική ελάφρυνση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων με κίνητρα και σημαντικές αλλαγές που στόχο έχουν την ανάπτυξη και προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Οι ελαφρύνσεις θα είναι μεγαλύτερες για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα και περιορισμένες για εισοδήματα από 20-50 χιλιάδες ευρώ. Επίσης σημαντικές είναι οι διατάξεις προστασίας της πρώτης κατοικίας και ο υπολογισμός (στο πραγματικό εισόδημα) του 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Αν και το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου θα έχει σίγουρα μικροδιαφορές (ίσως και μεγάλες) μέχρι την ψήφισή του μπορείτε να δείτε την ανάλυση των προτεινόμενων διατάξεων από την επιστημονική ομάδα του κόμβου εδώ. [Δείτε όλες τις αλλαγές σε ΚΦΕ, ΚΦΔ και ΦΠΑ που προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που τέθηκε σε διαβούλευση]

                                                                                                                                          ( Η εικόνα μόνο είναι του σπουδαίου σκιτσογράφου Αρκά )

Να σημειώσω ότι για το έτος 2019 υπάρχει ένα κενό σε ό,τι αφορά στα κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς, καθώς η διάταξη που αυξάνει τον συντελεστή από 50% σε 60% επί του φόρου για να χαρακτηριστεί ένα κράτος προνομιούχο, ισχύει από το 2020. Ο συντελεστής όμως φόρου νομικών προσώπων μειώνεται στο 24% από το 2019. Οπότε 24% * 50% = 12% .  Συνεπώς το 2019 εφόσον δεν διορθωθεί η διάταξη η Ιρλανδία και η Κύπρος δεν θα θεωρούνται κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Το ποσοστό (30%) επί του εισοδήματος που πρέπει να συλλέγουν οι υπόχρεοι, (αν και μπήκε πλαφόν 20.000 ευρώ) φαντάζει αρκετά μεγάλο και σε κάθε περίπτωση είναι ένα εκβιαστικό μέτρο το οποίο πλήττει την αποταμίευση αλλά ευνοεί την κατανάλωση. Ξοδέψτε λοιπόν για να μην έχετε πέναλτι… Στο κάτω κάτω μαζί σας θα τα πάρετε;;

Να θυμίσω ότι το 2017 που το μέτρο προέβλεπε πολύ μικρότερο ποσοστό οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που δεν μπόρεσαν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων, επιβαρύνθηκαν με 35. εκ. ευρώ φόρο.  Φαντάζομαι ότι το ποσό αυτό θα εκτοξευθεί του χρόνου…..

Σημαντικές επίσης είναι και οι μεταβολές στο άρθρο 13 του ΚΦΕ (Παροχές σε είδος) και ιδιαίτερα η κατάργηση της διάταξης  που προέβλεπε ότι η προκαταβολή μισθού άνω των 3 μηνών θεωρείται δάνειο.

Αυτά με το φορολογικό  νομοσχέδιο, όπως σημείωσα και παραπάνω μπορείτε να δείτε το αναλυτικό άρθρο του κόμβου για περαιτέρω λεπτομέρειες.

Σε λιγότερο από μήνα θα λειτουργήσει νέα εφαρμογή σχετικά με την αντιστροφή χρέωσης του ΦΠΑ σε laptop, Κινητά κονσόλες παιχνιδιών και tablet. Επίσημα θα λειτουργήσει 01/12/2019 ενώ για όσους έχουν λειτουργήσει νωρίτερα την εφαρμογή θα διαγραφούν όλα τα δεδομένα της υπηρεσίας από τυχόν δοκιμαστικές συναλλαγές.

Μην ξεχάσετε την εκτύπωση των τελών κυκλοφορίας που αναρτήθηκαν από την προηγούμενη εβδομάδα και οι φορολογούμενοι (φυσικά και νομικά πρόσωπα), που υπάγονται στη Δ.Ο.Υ. Βύρωνα, θα εξυπηρετούνται από 8.11 από τη Δ.Ο.Υ. ΙΖ’ Αθηνών που βρίσκεται στην οδό Δαμάρεως 175.  

Φιλόδοξο! Υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις από το κινητό τηλέφωνο μέσω του gov.gr

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ξεκινάει η αναγκαία εκπαίδευση μας….. [ΟΕΕ: Ανακοίνωση για την παροχή της αναγκαίας εκπαίδευσης των λογιστών-φοροτεχνικών έτους 2020]

Διάρθρωση των συνδεόμενων επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα και ελέγχονται από την αλλοδαπή

Μια ακόμα υποχρέωση η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα είναι και η ανάρτηση των Οικονομικών καταστάσεων στην πλατφόρμα της ΤΤΕ.  Το σύστημα πλέον από την περασμένη εβδομάδα μπορεί να δεχθεί τις οικονομικές καταστάσεις . [Άνοιξε το σύστημα για την υποβολή των οικονομικών καταστάσεων στην Τράπεζα της Ελλάδος].  Δείτε για το θέμα Χρηστικό βοήθημα για την υποβολή των οικονομικών καταστάσεων στην ΤτΕ

Αν και δεν προβλέπονται πρόστιμα για τη συγκεκριμένη υποχρέωση, απλά θα ήθελα να ενημερώσω ότι όλοι όσοι έχετε αποκτήσει τις τελευταίες εκδόσεις του προγράμματος “Express Ισολογισμός”  θα μπορέσετε να ολοκληρώσετε την παραπάνω διαδικασία αυτόματα και χωρίς να ξοδέψετε πολύ χρόνο.

Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/46278