Το σχόλιο της Δευτέρας – «Τα ηλεκτρονικά βιβλία δεν είναι ΜΥΦ»

Καλημέρα καλή εβδομάδα.

myDATA, είναι το όνομα της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με την οποία η ΑΑΔΕ εισάγει τα ηλεκτρονικά βιβλία στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων. Την προηγούμενη Δευτέρα 07/10 ολοκληρώθηκε η ολομέλεια προέδρων των ενώσεων της ΠΟΦΕΕ με κυρίαρχο θέμα την ανάδειξη προβληματισμών και επιφυλάξεων σχετικά με τα Ηλεκτρονικά Βιβλία.

Το mydata είναι μία πλατφόρμα που θα δέχεται πληροφορίες με σκοπό να δημιουργούνται τα ηλεκτρονικά βιβλία. Προσοχή, τα ηλεκτρονικά βιβλία δεν είναι λογιστικά βιβλία και σε καμία περίπτωση δεν είναι ΜΥΦ. Σκοπός είναι να παρακολουθούνται τα παραστατικά που διαχειρίζεται μία οντότητα και θα απεικονίζεται το λογιστικό και φορολογικό αποτέλεσμα. Καταγράφεται η σύνοψη δηλαδή των παραστατικών ώστε να μαζεύει η ΑΑΔΕ οικονομικά δεδομένα σε ακαθάριστα αποτελέσματα, ακαθάριστα έσοδα και φόροι. Υπάρχει χαρακτηρισμός των συναλλαγών όπου πρέπει να αποστέλλονται στην ΑΑΔΕ και σε καμία περίπτωση δεν είναι χρέωση-πίστωση αλλά αποτέλεσμα σωρευτικά ( όχι αναλυτικά ) των κινήσεων σε εγγραφές τακτοποίησης εσόδων εξόδων. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να στέλνονται π.χ. από τις λογιστικές εγγραφές οντότητας όλες οι εγγραφές. Στέλνουμε σωρευτικά το αποτέλεσμα αυτών των εγγραφών πριν την υποβολή π.χ. της δήλωσης. Στόχος είναι η διαβίβαση του παραστατικού να πάει χρονικά κοντά στην έκδοση ενός παραστατικού διότι όταν ο εκδότης στέλνει πρέπει αυτόματα να υπάρχει διαθέσιμη η πληροφορία για τον λήπτη και ο λογιστής στη συνέχεια πρέπει να το λογιστικοποιήσει χαρακτηρίζοντας το προς την πλατφόρμα mydata σε τι κωδικό εσόδου ή εξόδου αφορά. Το έσοδο κάποιου εκδότη είναι έξοδο κάποιου άλλου λήπτη διαφορετικά θα υπάρχει θέμα ελέγχου.

Τα ηλεκτρονικά βιβλία αφορούν δύο και αυτόν που εκδίδει και αυτόν που λαμβάνει. Για να αποφύγουμε τυχόν ηλεκτρονική γραφειοκρατία πρέπει το λογισμικό να παρέχει αυτοματοποιήσεις ώστε να μπορούν να γίνουν αποστολές λήψεις αλλά και εντοπίσεις ασυμφωνιών μεταξύ των αντισυμβαλλομένων πριν την υποβολή των δηλώσεων.

Για το 2020 [κατά τον κο Πιτσιλή, θα είναι μεν πιλοτικά υποχρεωτική, αλλά θα υπάρξει μέριμνα για το θέμα των προστίμων που θα αφορούν τις δηλωτικές υποχρεώσεις κατά την υλοποίηση της (πιλοτικής) εφαρμογής], αλλά στόχος είναι όλοι μαζί να συνεργαστούν και να δουλέψουν ώστε να πετύχει σωστά η εφαρμογή του μέτρου. Δηλαδή εταιρείες λογισμικού που πρέπει να εφαρμόσουν το api ώστε να είναι έτοιμες και λογιστές που πρέπει να εφαρμόσουν αποστέλλοντας στοιχεία και να προτείνουν περιπτώσεις συναλλαγών που ίσως δεν είχαν προβλεφτεί. Θα ανακοινωθεί η έναρξη του μέτρου πάντα σε σχέση με την πορεία της υλοποίησης.

Μετά τη διαβούλευση θα αναρτηθούν από την ΑΑΔΕ ενημερωτικά συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις για τα ηλεκτρονικά βιβλία. Θα προχωρήσω σε κάποιες διευκρινήσεις από την ενασχόληση μου (λόγω του cloud crm ) σε όλο αυτό το εγχείρημα με μορφή ερώτησης – απάντησης παρατηρώντας τα στοιχεία από τα αρχεία αποστολής και τονίζοντας αυτά που πιστεύω να ενδιαφέρουν τους συναδέλφους από την Λογιστική πλευρά.



Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/45999